ОТКРИТ ШАМПИОНАТ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ЖЕНИ “ТРАКИЙСКА ПРИНЦЕСА”

Откритият шампионат на България по класически шах за жени има над 20-годишна традиция, но за първи път домакин през 2006 година бе гр. Враца. Амбицията на организаторите от СКШ “ВРАЦА”, със съдействието на БФ Шахмат и Община Враца, бе да възвърнат старата слава на това знаково за родния шахмат състезание.
В тази посока бе направено немалко – осигурени бяха подходяща зала за игра и разнообразни възможности за настаняване на състезателките и гостите, разработен бе официален сайт на турнира и проведена широка медийна разгласа. Създадени бяха необходимите условия за онлайн предаване на партии в Интернет - нещо, което е постоянно за турнира. Всяка година хиляди шахмататисти могат да следят партиите на живо от турнира.


Златният венец на тракийската принцеса. Намира се в Историческия музей в центъра на Враца.

Избрано бе и име на турнира, което да е характерно за града – “Тракийска принцеса”. То идва от златният венец на млада тракийска принцеса, открит в едно от най-старите тракийски златни съкровища от IV в. пр.Хр. в Могиланската могила. Самата могила се намира само на 50 метра от залата за игра и дава отговор на всички въпроси за името на турнира. Не случайно елемент на венец е включен в логото на турнира, в огледалния черно-бял образ на шахматната дама.
От шахматна гледна точка турнирът постигна и една друга своя цел – да важи за покриване на норми за международни звания. Стремежът на домакините бе винаги да има достатъчно състезателки от чужбина и шахматистки с високи звания. Така през годините участвуваха гросмайсторките Маргарита Войска (многократна шампионка на България), Сузана Максимович, Ирина Челушкина и Ана Бендерач (националки и шампионки от Сърбия), Ирина Йонеску (Румъния). Международните майсторки Анжела Драгомиреску, Корина Георге (Румъния), Павлина Чилингирова, Любка Генова, Мая Коен, Стефка Савова, Емилия Златанова (България), Габриела Коскоска (Македония), Ирина Булмага (Молдова) както и много други силни шахматистки. Много млади състезателки имаха възможността да се срещнат с опита и да израстнат в съревнованието. Някои покриха норми, а и други редвони участнички бе приятно да се види как израстват през годините. Адриана Николова, Елица Раева, Ива Виденова в първата година бяха без зввания, а в 5-тия турнир играха като вече утвърдени международни майсторки и дори национални състезателки. Характерно за темперамента в женския шахмат, победителките всяка година се сменяха и едва на 5-тата година имаме победител за втори път – Елица Раева.Победителки през годините са: