Държавните отборни първенства за А и Б група, мъже и жени

12.06.2011

От 02 до 08 юни в Албена се състояха Държавните отборни първенства за А и Б група, мъже и жени. Нашият клуб се пребори в последният момент с финансовите трудности и се включи в състезанието - Б група за мъже. Кръговата надпревара всеки срещу всеки на 10 отбора в 9 кръга, предполагаше най-справедливо решение на битката за първите две места, даващи право за класиране в А група за следващата 2012.
още

Ние се бяхме събрали в последният момент и нямахме възможност по различни причини да разчитаме на някои опитни свои състезатели. Попълнението ни бе Петко Генов на втора дъска, който макар и да не е играл отдавна, бързо се настрои и показа хъс в играта. Така след третия кръг ние напълно заслужено се бяхме изкачили на 2 място, при това побеждавайки Тунджа (Ямбол), който накрая все пак взе втората виза за А група. Крайното ни класиране на 5-то място е реално с оглед колебливите резултати на някои дъски. Практически можем да съжаляваме за поне половин точка изпусната в трите мачове, които завършихме наравно. Също така и аз изпуснах победа в последния кръг, когато можехме да победим и другият класирал се за А група отбор – Виктори Благоевград. Така като си направим равносметка съвсем не бе далечна визата за А група. Да се надяваме, че за следващата година бихме имали възможността да се подготвим по-рано за участие в Б групата.
скрий

Турнир на Факултета по математика и информатика към СУ

14.05.2011

Във Факултета по Математика и Информатика на Софийския университет се утвърждава традицията в провеждането на шахматен турнир “Академик Боянов”. Тази година той се проведе за трети път с щедри награди от Технологика. Милена Стефанова като председател на факултетния шахматен клуб, отново привлече и врачанския клуб за съдействие в организацията – шахове, часовници и главен съдия в мое лице.
още

Разбира се за мен, като възпитаник на този факултет бе удоволстие да направим този турнир. Включиха се 24 математици, на ускорен шах с контрола 15 мин за цялата партия и 7 кръга по швейцарската система.Състава е наистина разнообразен. Има утвърдени шахматни имена като Елица Раева, Тихомир Янев и Милена Стефанова, а така също и много любители занимавали се малко с тази игра през годините и желаещи да поиграят за удоволствие. Затова и наградите тази година бяха разделени в групи за състезатели с ЕЛО, за тези без ело и преподаватели. За последните Огнян Христов игра много силно и като цяло в турнира.
скрий

Отново в празничните дни шахматистите от Враца се събраха за блиц турнир

26.04.2011

Отново в празничните дни шахматистите от Враца се събраха за блиц турнир. В мое отсъствие, този път съдийстването бе под вещото ръководство на Иван Въжаров. За безкомпромисната борба в тези турнир вече на всеки е ясно, но този път Краси Бочев се откроява с 2т. аванс за първото място!
още

За 2-4 трябваше да се намеси показателя Бергер, за да разпредели местата в тройката. Изненадата е отпадането от нея на Румен Ташков. Разбира се блица е винаги пълен с изненади.
скрий

Днес се проведоха зоналните състезания за Северозападна зона

27.03.2011

Днес се проведоха зоналните състезания за Северозападна зона (Враца-Видин-Монтана-Ловеч-Плевен), по класически шах за деца и юноши. Залата на “Кокиче 14” се изпълни с желаещите да играят общо 55 момчета и 26 момичета от всички възрастови групи – до 8, 10, 12, 14, 16, 18 и 20 години.
още

Представени бяха лицензирани 7 клуба от различните области – 2 от Плевен и по един клуб от Ловеч, Червен бряг, Оряхово, Гложене и домакина Враца. Те се състезаваха в отделни турнири по възрасти, като системата на игра бе кръгов турнир в групите до 6 участника и швейцарска система в 5 кръга за групите с повече участници. Съдийският апарат може да изкаже своето задоволство от добрата атмосфера за игра и спортсменско поведение.
скрий

Четирите празнични дни си бяха достатъчно основание за шахматен турнир

05.03.2011

Четирите празнични дни си бяха достатъчно основание за организиране на шахматен турнир. Така шахматен клуб “Враца” си организира празничен блиц турнир в чест на 3-ти март. Желанието за игра наистина бе голямо, което се изразява и в големият брой участници – 16! Кръговата система за игра...
още

всеки срещу всеки в 15 кръга бе сериозно изпитание за издържливостта на участниците. Затова и не остана никой без загуба – дори всеки има по няколко! Все пак победителят не е изненада – м.с. Румен Ташков макар и да започна колебливо, в средата на турнира се стабилизира и накрая удържа първото място.
скрий